Kombucha

Kombucha je nápoj známý už z téměř třetího století před naším letopočtem. Vyráběli ho v Číně a odtud se rozšířil takřka do celého světa. Jedná se o fermentovaný nápoj s unikátními léčebnými účinky. Je to 100% přírodní produkt, který vzniká kvašením mikroorganismů v živném roztoku čaje (černého, zeleného nebo bylinkového) a bílého cukru.

Samotná fermentace nápoje probíhá za pomoci shluku bakterií a kvasinek, které dohromady vypadají doopravdy jako slizká houba.

Ve Švýcarsku bylo již v šedesátých letech při jednom vědeckém výzkumu zjištěno, že pití kombuchy je vzhledem k obsahu baktérií mléčného kvašení velmi prospěšné pro střevní mikroflóru, což má význam pro celkovou imunitu organismu.

Kombucha čistí organismus od škodlivých látek, čímž obnovuje přirozenou schopnost správné funkce orgánů.

Doporučuje se vypít skleničku kombuchy (2 dl) ráno nalačno, můžeme ji však pít i přes den, jako neškodný nápoj, který uhasí v létě žízeň.

Pro výrobu kombuchy je ideální používat čaj černý, neboť obsahuje nejvíce látek, které podporují působení bakterií a kvasinek, a zároveň nejméně těch, které jejich působení znemožňují. Ostatní čaje, zvláště bylinkové, ale i některá sladidla, jako je například med, působí antibakteriálně a hubí i ty bakterie, které potřebujeme.

To, jak bude kombucha vypadat a chutnat, záleží především na tom, jak dlouho necháte kultury působit, tj. nápoj fermentovat. Během procesu se v nápoji tvoří oxid uhličitý a alkohol, cukr se přeměňuje na celulózu a roste tak plocha „houby“.

Výsledný nápoj obsahuje:


  • živé enzymy
  • aminokyseliny
  • vitamíny řady B, vitamin C
  • organické kyseliny - mléčnou, listovou, citrónovou, jablečnou, glukoronovou a další
  • probiotika
  • minerální látky

Léčivé účinky kombuchy:


  • harmonizuje střevní mikroflóru
  • odbourává z těla toxiny (např. těžké kovy, nikotin, alkohol, ..)
  • vylepšuje činnost slinivky a žaludku
  • stimuluje funkci jater
  • působí proti zánětům žaludečních sliznic
  • čistí žlučník
  • posiluje ledviny
  • pomáhá proti zácpě
  • povzbuzuje metabolismus
  • působí proti dně
  • minimalizuje tvorbu ledvinových kamenů
  • snižuje krevní tlak

Kombucha je vhodná při léčebných půstech, a to nejen pro své čistící vlastnosti, ale i tím, že vyrovnává hladinu glukózy při náhlém poklesu cukru v krvi.

Kombucha má i výrazné účinky při kožních poruchách, pravidelné pití zjemňuje pokožku. V některých zemích ji používají jako masážní roztok při celulitidě.

Kombuchu lze doporučit i těm, kdo trpí:


  • nervozitou
  • duševním stresem
  • žaludeční nervozitou
  • nespavostí
  • chronickou únavou

I když má kombucha údajně velmi pozitivní účinky na naši imunitu a celkové zdraví, nemusí každému udělat dobře.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní