Jitrocelový sirup - domácí výroba několika způsoby

Jitrocel kopinatý je snadno dostupná bylina, není tedy tak těžké, vyrobit si domácí jitrocelový sirup. Tento sirup usnadňuje odkašlávání, ulevuje při zánětech průdušek a mandlí, při katarech a astmatu. Užívá se po lžičkách (při nemoci 1 lžička 3x denně) nebo se přidává do čaje. Má i čistící účinky, odvádí škodlivé látky z krve a pozitivně působí na trávení.

1. postup přípravy jitrocelového sirupu


  • Čerstvé mladé listy jitrocele kopinatého omyjeme a pěchujeme je do velké sklenice (nejlépe 5 l láhve).
  • Střídavě vrstvíme cca 1 cm jitrocele a 1 cm nejlépe třtinového nebo hnědého nerafinovaného cukru.
  • Každou vrstvu pořádně stlačíme, lahev uzavřeme.
  • Lahev necháme stát na slunném místě, dokud listy nepustí šťávu a cukr se nerozpustí.
  • Hotový sirup přecedíme, vlijeme do uzavíratelné, nejlépe tmavé láhve a uskladňujeme v lednici.
  • Sirup vydrží neotevřený několik měsíců.
  • Chceme-li prodloužit trvanlivost, můžeme sirup sterilovat.
  • Z plně napěchované pětilitrové sklenice se vytvoří přibližně dva litry sirupu.

2. postup přípravy jitrocelového sirupu


Ingredience:


  • 1 kg čerstvého jitrocele
  • 1 l vody
  • 340 g třtinového nebo hnědého cukru

Postup přípravy:


  • Jitrocel důkladně omyjeme a pokrájíme na malé kousky.
  • Poté jej vložíme do hrnce, zalijeme vodou a přidáme cukr.
  • Vaříme na mírném plameni tak dlouho, dokud se nevytvoří hustý sirup.
  • Ještě za tepla sirup scedíme, dáme do uzavíratelné láhve a skladujeme v lednici.

3. postup přípravy jitrocelového sirupu


Ingredience:


  • 1 kg čerstvých jitrocelových listů
  • 3 citrony
  • 2 kg třtinového nebo hnědého cukru
  • 2 l vody

Postup přípravy:


  • Jitrocel důkladně omyjeme a pokrájíme na malé kousky. Dáme do hrnce a přilijeme 2 l vody.
  • Na mírném plameni povaříme cca 15 minut.
  • Přikryjeme poklicí a necháme přes noc vyluhovat.
  • Poté směs scedíme, přidáme omytý, na kolečka pokrájený citron bez jadérek a cukr.
  • Za občasného míchání vaříme více jak 1 hodinu.
  • Ještě teplý sirup plníme do sklenic, které uzavřeme víčkem.
  • Sklenice necháme obrácené až do vychladnutí.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní