Jitrocelový sirup - domácí výroba několika způsoby
Jitrocel kopinatý je snadno dostupná bylina, není tedy tak těžké, vyrobit si domácí jitrocelový sirup. Tento sirup usnadňuje odkašlávání, ulevuje při zánětech průdušek a mandlí, při katarech a astmatu. Užívá se po lžičkách (při nemoci 1 lžička 3x denně) nebo se přidává do čaje. Má i čistící účinky, odvádí škodlivé látky z krve a pozitivně působí na trávení.
1. postup přípravy jitrocelového sirupu
- Čerstvé mladé listy jitrocele kopinatého omyjeme a pěchujeme je do velké sklenice (nejlépe 5 l láhve).
- Střídavě vrstvíme cca 1 cm jitrocele a 1 cm nejlépe třtinového nebo hnědého nerafinovaného cukru.
- Každou vrstvu pořádně stlačíme, lahev uzavřeme.
- Lahev necháme stát na slunném místě, dokud listy nepustí šťávu a cukr se nerozpustí.
- Hotový sirup přecedíme, vlijeme do uzavíratelné, nejlépe tmavé láhve a uskladňujeme v lednici.
- Sirup vydrží neotevřený několik měsíců.
- Chceme-li prodloužit trvanlivost, můžeme sirup sterilovat.
- Z plně napěchované pětilitrové sklenice se vytvoří přibližně dva litry sirupu.
2. postup přípravy jitrocelového sirupu
Ingredience:
- 1 kg čerstvého jitrocele
- 1 l vody
- 340 g třtinového nebo hnědého cukru
Postup přípravy:
- Jitrocel důkladně omyjeme a pokrájíme na malé kousky.
- Poté jej vložíme do hrnce, zalijeme vodou a přidáme cukr.
- Vaříme na mírném plameni tak dlouho, dokud se nevytvoří hustý sirup.
- Ještě za tepla sirup scedíme, dáme do uzavíratelné láhve a skladujeme v lednici.
3. postup přípravy jitrocelového sirupu
Ingredience:
- 1 kg čerstvých jitrocelových listů
- 3 citrony
- 2 kg třtinového nebo hnědého cukru
- 2 l vody
Postup přípravy:
- Jitrocel důkladně omyjeme a pokrájíme na malé kousky. Dáme do hrnce a přilijeme 2 l vody.
- Na mírném plameni povaříme cca 15 minut.
- Přikryjeme poklicí a necháme přes noc vyluhovat.
- Poté směs scedíme, přidáme omytý, na kolečka pokrájený citron bez jadérek a cukr.
- Za občasného míchání vaříme více jak 1 hodinu.
- Ještě teplý sirup plníme do sklenic, které uzavřeme víčkem.
- Sklenice necháme obrácené až do vychladnutí.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...