Kubánský rum - Havana Club
Havana Club je jediný mezinárodně uznávaný kubánský rum. Tato značka vznikla v roce 1878 a vyrábí se pod ní několik alkoholických rumových nápojů. Jednotlivé druhy se liší jednak ingrediencemi, které jsou do rumu Havana Club přimíchávány, ale také dobou, kterou v sudech každý z těchto rumů zraje. Za pravý a velice kvalitní kubánský rum se Havana Club považuje kvůli pečlivosti výroby, kterou prochází. Je značkou, která se nedá srovnávat s žádnou jinou, je spojením tradic výrobců rumu, kubánských koktejlů a historické tradice Kuby. Tento jemný, lahodný, suchý, zářivý, čirý a průhledný rum vzniká extrakcí pečlivě vybírané třtiny. Ta se na Kubu dostala díky známému mořeplavci Kryštofovi Kolumbovi, který ji sem přivezl při své druhé plavbě v roce 1493. Plodina se velmi rychle ujala a přinášela vynikající úrodu s vysokým obsahem cukru. Z třtinové šťávy se získává melasa, která kvasí a destiluje se podle tradiční kubánské metody. Důležité je také to, jak dlouho rum bude zrát. Každý druh zraje jinak dlouho a tento čas musí být přesně dodržen. Například nejznámější Havana Club Añejo Blanco zraje v sudech z amerického bílého dubu po bourbonu, z něhož získává svoji typickou zlatavou barvu, přibližně 2 roky.
Celý
výrobní proces a následné několikaleté skladování sudů s již hotovým nápojem se odehrává ve městě Santa Cruz del Norte, které leží v severovýchodní části Kuby a má vynikající klimatické podmínky. V blízkosti se nachází teplý Golfský proud, je zde teplé podnebí s vyváženou vlhkostí vzduchu a tropické slunce. Po dlouhé době zrání, míchání a filtraci vzniká
pravý rum Havana Club, jehož kvalitu pomocí nejmodernější techniky neustále
ověřuje mnoho odborníků.
Barmanské umění se na Kubě začalo rozvíjet již v polovině 19. století, je zde i škola, kde se soustředí nejlepší barmani světa. Názvy jako Mojito, Cuba Libre nebo Daiquiri byly kolem roku 1900 již velice slavné. Ve dvacátých letech 20. století vstupuje toto kubánské umění do svého zlatého věku, nyní patří k těm
nejlepším na světě. Tomuto umění nahrává i dostupnost potřebných ingrediencí (jemný kubánský rum, šťavnaté ovoce a čerstvá máta).
- Havana Club Añejo Blanco - tradiční lehký kubánský rum. Zraje 2 roky v použitých sudech po Bourbon whisky z amerického bílého dubu, kde získává slabě slámovou barvu. Následně je filtrován, aby získal téměř vodojasnou barvu. Vyznačuje se vůni s diskrétními stopami vanilky, třešní a kakaa, v chuti závojem cukrové třtiny a sladkým ovocným nádechem. U nás se nejčastěji používá jako součást míchaných nápojů. Cena na českém trhu se pohybuje okolo 300 – 400 Kč.
- Añejo Especial - zraje 3 roky, obsahuje vanilku, karamel a kakao. Pije se čistý nebo jako součást míchaných nápojů.
- Añejo 3 Años - zraje 3 roky, pije se výhradně čistý.
- Aňejo Reserva – zraje 5 let, obsahuje jemné náznaky vanilky, tabáku a koření. Pije se čistý nebo jako součást míchaných nápojů.
- Añejo 7 Años - zraje 7 let, pije se výhradně čistý.
- Cuban Barrel Proof - jediný rum od značky Havana Club, který nemá obsah alkoholu 40%, ale 45 %. Jeho zrání a uchovávání je složitější, než u ostatních rumů Havana Club, celková doba zrání je 10 let. Nejdříve zraje ve velmi starých sudech z bílého dubu, kde si získá svou jantarovou barvu a neskutečnou jemnost a až potom je přemístěn do dalších, speciálně vybraných sudů, kde už zraje pouze krátkou část z doby zrání 10 let. Vyznačuje se jemností, silou a pije se výhradně čistý.
- Añejo 15 Años - zraje 15 let, pije se výhradně čistý.
- Maximo Ron Extra Aňejo – nejdražší a nejkvalitnější rum, který zraje 30 let. Od této doby zrání se odvíjí i jeho cena na trhu. U nás se prodává pouze v 0,7 l velké láhvi, jejíž cena se pohybuje okolo 30 tisíc Kč. Má tmavě jantarovou barvu, lehce ovocnou vůni a obsahuje malé množství pepře. Pije se výhradně čistý.
Koktejly z rumu značky Havana Club (převážně z Añejo Blanco):
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...