Turecká káva
Pravá turecká káva nemá nic společného s naší kávou, kterou běžně označujeme "turek". Turecká káva má mnohem hlubší tradici, připravuje se mnohem pracněji ve speciální kovové nádobě, džezvě a sladí se o něco více, než je zvykem sladit kávu u nás. Původní arabský název je cezve, což se v ottomanské turečtině vyslovuje jako džezva. Takto připravená káva je mnohem otevřenější a má dokonalé aroma.
Džezva se používá k vaření arabské či turecké kávy. Je to obvykle
měděná nádoba, uvnitř pocínovaná s dlouhým rovným železným držadlem, které mívá dřevěný plášť, aby nepálilo do ruky. Nádoba bývá zdobena vypouklým tepáním. Má
kónický tvar, směrem nahoru je zúžena, na horním okraji má rozšířený límec, kam může káva zpěnit, aniž by přetekla. Hubička usnadňuje
nalévání.
Ingredience:
- mletá káva 7 g
- studená voda 100 ml
- cukr
Postup přípravy:
- Do džezvy nalijeme vodu, teprve potom nasypeme kávu a začneme zahřívat. Pozor, nesmí se vařit.
- Ohřev probíhá tak dlouho, dokud kávový var nevytvoří hustou pěnu a nevystoupí do vrcholové výše.
- Poté džezvu odstavíme z topného tělesa nebo zredukujeme plamen na minimum tak, aby pěna opadla.
- Provedeme opětovné zahřívání. Tento proces navýšení a opadnutí kávové pěny provádíme celkem třikrát.
- Společně s kávou servírujeme cukr a sklenici vody.
- Je vhodné se před prvním douškem kávy krátce napít vody, aby se v ústech odrušil předchozí chuťový vjem a mohli jste si chuť turecké kávy plnohodnotně vychutnat.
- Na závěr konzumace kávy se zbylá voda dopíjí.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...