Komentáře ke článku: Papain

Papain patří mezi enzymy, který štěpí proteiny. Hlavním zdrojem tohoto enzymu je papája (papaya). Je to vytrvalá dvoudomá rostlina připomínající palmu, která pochází z vlhkého tropického pásma Střední Ameriky. Strukturu stonku papáji vytvářejí jizvy po opadaných listech. Listy jsou dlouze řapíkaté, velké, dlanitodílné, lesklé. Celá rostlina je prostoupena kanálky, takzvanými mléčnicemi, ze kterých při poranění ihned vytéká bílý latex (mléko). Tato surovina se využívá při výrobě různých léků. Mléko z rostliny papaya a její zelené (nezralé) plody obsahují dva proteolytické enzymy papain a chymopapain. Chymopapainu je v nich nejvíce, ale papain je dvakrát tak účinný. Čím je papája zralejší, tím méně papainu obsahuje.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Vložení nového komentáře
Diskuzní příspěvek může vložit pouze registrovaný (registrační formulář) a aktivně přihlášený uživatel (přihlásit se).

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní