Vlastnosti vína - čistota
Čirost vína posuzujeme po nalití vína do suchých a dobře vyčištěných degustačních skleniček. Prohlížíme nejlépe proti světlu (např. i svíčky), a to z několika stran (i seshora), abychom objevili i ty nejmenší hmotné částice. Slabá opalescence se může ukázat u sudových vín, která nejsou ještě dokonale vyškolena. Ta ovšem jakost vína neovlivňuje.
Jemné i silnější
zákaly ukazují na různé vady nebo
nedostatky vína.
Při posuzování čistoty můžeme víno charakterizovat jako:
- krystalicky čisté
- s bleskem
- jiskrné
- čisté se slabým závojem
- matné
- opalizující
- kalné
- velmi kalné
- Čiré - víno je průzračné, bez jakéhokoliv zákalu, neopalizuje, ale ještě nejiskří.
- Jiskrné - nebo také víno s bleskem, je zdravé víno s nejvyšším stupněm čistoty, jenž je dosažen filtrací vína.
- Opalizující (pohlcující světlo) - víno je průhledné, ale při pohledu proti světlu se paprsky lámou o jemné částečky nečistot.
- Zakalené - zákal je způsoben vysráženými bílkovinami nebo jinými látkami.
- Zlomené - víno, které již bylo vyškoleno, se znovu zakalilo.
- Víno s krystaly vinného kamene - nepovažuje se za zákal vína. Vinný kámen se vysráží do drobných krystalů, které však nesnižují jakost vína.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...