Komentáře ke článku: Med

Med je hustá sladká a lepkavá kapalina, která je vytvářena hlavně včelami, ale i jiným hmyzem. Vzniká sběrem a zahušťováním sladkých šťáv, především nektaru květů (med květový) a výměšků hmyzu (mšice, medovice), který se živí sáním mízy rostlin (med medovicový). Med byl hlavním sladidlem v době, než se začal v evropské kuchyni používat třtinový a posléze i řepný cukr. Až do 17. století se používal v kuchyni zejména do kaší, některých druhů chleba, ale i při výrobě nápojů (medovina). Med má antibakteriální účinky, jeho léčivé účinky jsou využívány již nejméně 3 000 let. Antibakteriální vlastnosti medu jsou výsledkem nízké aktivity vody v medu způsobující osmózu, efekt peroxidu vodíku a vysoké kyselosti. Až později, v moderní době, byl med v lékařství nahrazen antibiotiky.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Vložení nového komentáře
Diskuzní příspěvek může vložit pouze registrovaný (registrační formulář) a aktivně přihlášený uživatel (přihlásit se).
Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
Všechny články v aktuální sekci:

 

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní