Chcete-li dát svému tělu
přírodní životabudič, není nic jednoduššího, než pravidelně konzumovat pravý včelí med. Prospěšnost medu pro lidské zdraví, stejně jako jeho léčebné účinky, jsou
známé již po staletí. I pro samotné včelstvo je med
zásobou energeticky bohaté potravy. Během roku silné včelstvo vyrobí a z větší části i spotřebuje řádově stovky kg medu.
Včelí
produkty se dělí na produkty rostlinného a živočišného původu.
Rostlinné produkty včela sbírá z rostlin, obohatí je a poté přináší do úlu.
Živočišné produkty vytváří včely přímo ve svém těle. Tyto látky se dělí mezi celé včelstvo, proto z nich má užitek každá včela v úlu. Všechny tyto látky jsou pro včely důležité pouze jako celek. Každá látka navazuje na jinou látku, kterou včela
potřebuje pro přežití.
Včelí produkty rostlinného původu:
Včelí produkty živočišného původu:
- mateří kašička
- včelí vosk
- včelí jed
Na základě nových poznatků má med znatelně pozitivní efekty při
dlouhodobém užívání. Med obsahuje také
antioxidanty, které zabraňují působení negativních důsledků stresu v organismu. Bylo zjištěno, že antioxidanty v medu příznivě působí
proti rakovině tlustého střeva. Med je také zodpovědný za zvyšování
probiotických bakterií ve střevech, což má za následek zvýšení
obranyschopnosti organismu, zlepšení trávení, snížení cholesterolu a již zmiňovaná prevence proti rakovině střeva.
Včelí med je
potravina přírodního sacharidového charakteru, která je vytvořena společenstvím včel z nektaru různých rostlin (
bylinný med) nebo medovice (
lesní med) ze živých částí rostlin, kterou včely sbírají, přetvářejí a nechávají zrát v plástech.
Čím se liší medy lesní od medů bylinných?
Medovicové (lesní) medy se liší od medů
nektarových (bylinných) hlavně tmavší barvou a pomalou krystalizací. Jejich harmonická chuť je dána vyšším obsahem minerálních látek. Medy ze smrkové medovice jsou hnědočervené, hnědozelený odstín mají medy jedlové, medy z dubové medovice patří k nejtmavším. Med lesní má
vyšší pH než med bylinný. Kyselost závisí na druhu medu, běžně se pH pohybuje mezi 3,2 a 4,5. Tento relativně vysoký stupeň kyselosti
zabraňuje růstu bakterií způsobujících infekci.
Med je směs cukrů, vody, enzymů, vitamínů, minerálů a jiných složek. Specifické
složení medu závisí na jednotlivých včelstvech, dále na směsi květů a rostlin, lokalitě a období sběru. Hmotnost 1 litru medu je asi 1,4 kg. Autentický med velmi čistý, většina cizorodých látek se do medu dostává až
při zpracování.
Med obsahuje:
- jednoduché cukry - okamžitý zdroj potřebné energie
- dextriny - hojivý vliv na lidskou kůži a sliznice
- minerální látky
- vitamíny
- antioxidanty (flavonoidy a koloidy) – posílení obranyschopnosti organizmu, úprava životních pochodů v lidském těle
- bílkoviny
- peroxid vodíku - brání zubnímu kazu
- enzymy
- hormony
- aromatické látky, silice, rostlinná barviva
Mezi hlavní minerály, které med obsahuje, patří:
- draslík (K) - hlídá hospodaření s vodou v našem těle, brání nástupu svalových křečí, onemocnění cév, selhání srdeční činnosti, průjmu, horečnatých onemocnění
- vápník (Ca) a fosfor (P) - pevnost kostí, chrupavek, zubní skloviny, úponů svalů a šlach
- hořčík (Mg) – udržuje optimální hladinu cholesterolu v krvi, brání nástupu kornatění tepen a vzniku arterosklerózy
- železo (Fe) - zajišťuje tvorbu červených krvinek
- měď (Cu)
Pozitivní účinky medu:
- pomáhá při alergiích
- má antibakteriální účinky – vnitřně působí proti infekci (např. nachlazení, chřipka), lze aplikovat i na povrchové a zanícené rány, popáleniny, vředy
- při vnějším použití redukuje otoky a jizvy
- působí jako antioxidant
- léčí astma
- čistí krev - sklenice teplé vody spolu s dvěma lžičkami medu a citrónové šťávy každé ráno
- účinný proti některým bakteriím, které jsou odolné vůči antibiotikům
- pomáhá řešit problémy se špatným trávením, tiší žaludek
- léčí chudokrevnost, zvyšuje úroveň hemoglobinu v krvi
- med kombinovaný s citrónem má silné antiseptické vlastnosti – při orálním užívání zmírňuje příznaky onemocnění Pharyngitídou a Laryngitídou
Pozor na med, kukuřičný sirup a jiná sladidla
u kojenců, jelikož v znečištěném medu přežívají bakterie produkující botulotoxin. Žaludeční šťávy kojence
nejsou ještě dostatečně kyselé, konzumace medu obsahujícího výtrusy může tak způsobit až
botulismus. Toto onemocnění postihuje nervový systém a způsobuje dočasnou obrnu různých částí těla. Proto je doporučeno
nepodávat žádný med nebo jiné sladidlo dětem
mladším 18 měsíců. Až když dítě začne přijímat tuhou stravu, začnou být žaludeční šťávy dostatečně kyselé, stejně jako u dospělých, kde
nehrozí riziko onemocnění.
Velmi dobrý je nejen
čaj s medem, popřípadě s citrónem, ale ve spojení s alkoholem se vyrábí oblíbená
medovina.
I v naší
kuchyni má med své nezastupitelné místo, a to nejen při výrobě perníčků. Med lze využít pro přípravu sladkých jídel, ale dokáže ozvláštnit jídla i v
nečekaných kombinacích.