Med

Med je hustá sladká a lepkavá kapalina, která je vytvářena hlavně včelami, ale i jiným hmyzem. Vzniká sběrem a zahušťováním sladkých šťáv, především nektaru květů (med květový) a výměšků hmyzu (mšice, medovice), který se živí sáním mízy rostlin (med medovicový). Med byl hlavním sladidlem v době, než se začal v evropské kuchyni používat třtinový a posléze i řepný cukr. Až do 17. století se používal v kuchyni zejména do kaší, některých druhů chleba, ale i při výrobě nápojů (medovina). Med má antibakteriální účinky, jeho léčivé účinky jsou využívány již nejméně 3 000 let. Antibakteriální vlastnosti medu jsou výsledkem nízké aktivity vody v medu způsobující osmózu, efekt peroxidu vodíku a vysoké kyselosti. Až později, v moderní době, byl med v lékařství nahrazen antibiotiky.

obrázek ke článku Med

Chcete-li dát svému tělu přírodní životabudič, není nic jednoduššího, než pravidelně konzumovat pravý včelí med. Prospěšnost medu pro lidské zdraví, stejně jako jeho léčebné účinky, jsou známé již po staletí. I pro samotné včelstvo je med zásobou energeticky bohaté potravy. Během roku silné včelstvo vyrobí a z větší části i spotřebuje řádově stovky kg medu.

Včelí produkty se dělí na produkty rostlinného a živočišného původu. Rostlinné produkty včela sbírá z rostlin, obohatí je a poté přináší do úlu. Živočišné produkty vytváří včely přímo ve svém těle. Tyto látky se dělí mezi celé včelstvo, proto z nich má užitek každá včela v úlu. Všechny tyto látky jsou pro včely důležité pouze jako celek. Každá látka navazuje na jinou látku, kterou včela potřebuje pro přežití.

Včelí produkty rostlinného původu:


  • med
  • pyl
  • propolis

Včelí produkty živočišného původu:


  • mateří kašička
  • včelí vosk
  • včelí jed

Na základě nových poznatků má med znatelně pozitivní efekty při dlouhodobém užívání. Med obsahuje také antioxidanty, které zabraňují působení negativních důsledků stresu v organismu. Bylo zjištěno, že antioxidanty v medu příznivě působí proti rakovině tlustého střeva. Med je také zodpovědný za zvyšování probiotických bakterií ve střevech, což má za následek zvýšení obranyschopnosti organismu, zlepšení trávení, snížení cholesterolu a již zmiňovaná prevence proti rakovině střeva.

Včelí med je potravina přírodního sacharidového charakteru, která je vytvořena společenstvím včel z nektaru různých rostlin (bylinný med) nebo medovice (lesní med) ze živých částí rostlin, kterou včely sbírají, přetvářejí a nechávají zrát v plástech.

Čím se liší medy lesní od medů bylinných?


Medovicové (lesní) medy se liší od medů nektarových (bylinných) hlavně tmavší barvou a pomalou krystalizací. Jejich harmonická chuť je dána vyšším obsahem minerálních látek. Medy ze smrkové medovice jsou hnědočervené, hnědozelený odstín mají medy jedlové, medy z dubové medovice patří k nejtmavším. Med lesní má vyšší pH než med bylinný. Kyselost závisí na druhu medu, běžně se pH pohybuje mezi 3,2 a 4,5. Tento relativně vysoký stupeň kyselosti zabraňuje růstu bakterií způsobujících infekci.

Med je směs cukrů, vody, enzymů, vitamínů, minerálů a jiných složek. Specifické složení medu závisí na jednotlivých včelstvech, dále na směsi květů a rostlin, lokalitě a období sběru. Hmotnost 1 litru medu je asi 1,4 kg. Autentický med velmi čistý, většina cizorodých látek se do medu dostává až při zpracování.

Med obsahuje:


  • jednoduché cukry - okamžitý zdroj potřebné energie
  • dextriny - hojivý vliv na lidskou kůži a sliznice
  • minerální látky
  • vitamíny
  • antioxidanty (flavonoidy a koloidy) – posílení obranyschopnosti organizmu, úprava životních pochodů v lidském těle
  • bílkoviny
  • peroxid vodíku - brání zubnímu kazu
  • enzymy
  • hormony
  • aromatické látky, silice, rostlinná barviva

Mezi hlavní minerály, které med obsahuje, patří:


  • draslík (K) - hlídá hospodaření s vodou v našem těle, brání nástupu svalových křečí, onemocnění cév, selhání srdeční činnosti, průjmu, horečnatých onemocnění
  • vápník (Ca) a fosfor (P) - pevnost kostí, chrupavek, zubní skloviny, úponů svalů a šlach
  • hořčík (Mg) – udržuje optimální hladinu cholesterolu v krvi, brání nástupu kornatění tepen a vzniku arterosklerózy
  • železo (Fe) - zajišťuje tvorbu červených krvinek
  • měď (Cu)

Pozitivní účinky medu:


  • pomáhá při alergiích
  • má antibakteriální účinky – vnitřně působí proti infekci (např. nachlazení, chřipka), lze aplikovat i na povrchové a zanícené rány, popáleniny, vředy
  • při vnějším použití redukuje otoky a jizvy
  • působí jako antioxidant
  • léčí astma
  • čistí krev - sklenice teplé vody spolu s dvěma lžičkami medu a citrónové šťávy každé ráno
  • účinný proti některým bakteriím, které jsou odolné vůči antibiotikům
  • pomáhá řešit problémy se špatným trávením, tiší žaludek
  • léčí chudokrevnost, zvyšuje úroveň hemoglobinu v krvi
  • med kombinovaný s citrónem má silné antiseptické vlastnosti – při orálním užívání zmírňuje příznaky onemocnění Pharyngitídou a Laryngitídou

Pozor na med, kukuřičný sirup a jiná sladidla u kojenců, jelikož v znečištěném medu přežívají bakterie produkující botulotoxin. Žaludeční šťávy kojence nejsou ještě dostatečně kyselé, konzumace medu obsahujícího výtrusy může tak způsobit až botulismus. Toto onemocnění postihuje nervový systém a způsobuje dočasnou obrnu různých částí těla. Proto je doporučeno nepodávat žádný med nebo jiné sladidlo dětem mladším 18 měsíců. Až když dítě začne přijímat tuhou stravu, začnou být žaludeční šťávy dostatečně kyselé, stejně jako u dospělých, kde nehrozí riziko onemocnění.

Velmi dobrý je nejen čaj s medem, popřípadě s citrónem, ale ve spojení s alkoholem se vyrábí oblíbená medovina.

I v naší kuchyni má med své nezastupitelné místo, a to nejen při výrobě perníčků. Med lze využít pro přípravu sladkých jídel, ale dokáže ozvláštnit jídla i v nečekaných kombinacích.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
Se nedivím...jenda.kaja25.11.2017
obrázek ke článku Med

Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
Všechny články v aktuální sekci:


Další články najdete v sekci
Cukry
 

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní