Bílý čaj se zpracovává
z nejmladších ještě nerozvinutých, křehkých lístečků čajovníku, které lze sbírat pouze během
krátkého období v roce. Díky tomuto způsobu sklizně je bílý čaj považován za
vzácnější, než jiné druhy, což se odráží i na jeho
ceně. Když začne období dešťů, čajové pupeny se rozevřou do lístků a přicházejí o jemnou, svěží a jedinečnou chuť bílého čaje.
Mladé čajové lístky mají hebké
stříbřitě bílé chloupky, podle nichž dostal bílý čaj své jméno. Po sběru lístky
neprochází fermentací, suší se přirozeně vzduchem na slunci, aby se uchovala jeho barva a
lahodná chuť.
Bílý čaj má velmi jemné tělo, takže pro dosažení plné chuti by se mělo použít více velkých poupat.
Barva nálevu je zlatavá,
aroma jemné, příjemně nasládlé.
Zatímco čaje
zelené se vyznačují typickou syrovou, „travní“ chutí, čaje
bílé chutnají značně odlišně. Nejlépe je můžeme označit jako jemné a lehké. Samozřejmě však za předpokladu, že se nám podaří dodržet doporučený postup přípravy, kdy je hlavní podmínkou zejména to, abychom čaj nikdy
nezalévali vroucí vodou, ale jen vodou o teplotě
do 80 °C.
Kvalitní bílý čaj je možné
zalít vícekrát, ale znamená to, že při každém další zalití, je potřeba bílý čaj nechat déle louhovat. Připravený čaj by měl mít stále stejnou nasládlou chuť a aroma.
Bílý čaj má uplatnění v
kosmetickém průmyslu, kde bývají jeho výtažky využívány jak kvůli antioxidačním, tak antibakteriálním a celkově omlazujícím účinkům.
Pozitivní účinky bílého čaje:
- antioxidant
- pozitivní účinky v boji s rakovinou
- antibakteriální účinky
- povzbuzení metabolismu
- pozitivní účinky při boji s nadváhou
Látky přítomné v bílém čaji dokážou nejen účinně
blokovat vznik a ukládání dalších tukových buněk, ale
napomáhají i při spalování těch, které již v našem těle existují.